Dedicated to the Young and Energetic Force of Bankers
Sign In/Sign Out

WELCOME

   ABM-Case Studies

   ABM-Recollected

   ABM-Last Minute

   BFM-Case Studies

   BFM-Recollected

   BFM-Last Minute

   Important Circulars

   Master Circulars

   Bank DA Rates

   Bank Holidays

   Life Ins Companies

   List of PSBs

   List of Private Banks

   List of Foreign Banks

 

CAIIB - ABM- CASE STUDIES / NUMERICAL QUESTIONS

Summary of a Balance sheet of XYZ Company

Current Liabilities (in Crores)

Cash Credit - 3200
Trade Creditors - 9500
Other Current Liabilities - 2000

Total Current Liabilities - 14700

Current Assets (in Crores)

Cash - 5000
Inventory - 14000
Debtors - 4200
Other Current Assets - 2000

Total Current Assets - 25200

Find out

1. Current Ratio

a. 1.61
b. 1.71
c. 1.81
d. 1.91

Ans - b

Current Ratio = CA/CL = 25200/14700 = 1.71

2. Acid-Test Ratio

a. 0.71
b. 0.76
c. 0.81
d. 0.86

Ans - b

Acid-Test Ratio = Quick Assets/CL = (CA-Inv)/CL = (25200-14000)/14700 = 11200/14700 = 0.76

3. Net Working Capital

a. 10000
b. 10500
c. 11000
d. 11500

Ans - b

Net Working Capital = CA - CL = 25200 - 14700 = 10500

4. Working Capital Gap

a. 12700
b. 13200
c. 13700
d. 14200

Ans - c

Working Capital Gap = CA - (CL - BB) = 25200 - (14700 - 3200(CC)) = 25200 - 11500 = 13700

5. MPBF as per Tandon Committee - Method-I

a. 10275
b. 10775
c. 13700
d. 17300

Ans - a

MPBF as per Tandon Committee - Method-I = WCG - 25% of WCG = 13700 - 25% of 13700 = 13700 - 3425 = 10275

6. MPBF as per Tandon Committee - Method-II

a. 6200
b. 6700
c. 7200
d. 7400

Ans - d

MPBF as per Tandon Committee - Method-II = WCG - 25% of CA = 13700 - 25% of 25200 = 13700 - 6300 = 7400

7. Current Ratio as per Tandon Committee - Method-I

a. 1.01
b. 1.06
c. 1.11
d. 1.16

Ans - d

Current Ratio as per Tandon Committee - Method-I = CA / (MPBF + Trade Creditors + Other CL) = 25200 / (10275+9500+2000) = 25200 / 21725 = 1.16

8. Current Ratio as per Tandon Committee - Method-II

a. 1.07
b. 1.09
c. 1.23
d. 1.33

Ans - d

Current Ratio as per Tandon Committee - Method-II = CA / (MPBF + Trade Creditors + Other CL) = 25200 / (7400+9500+2000) = 25200 / 18900 = 1.33

9. Borrowing by the way of Cash Credit when compared with Tandon Committee - Method-I

a. 7025
b. 7075
c. 7125
d. 7175

Ans - b

Borrowing by the way of Cash Credit = 3200
MPBF as per Tandon Committee - Method-I = 10275
So, Borrowing by the way of Cash Credit is short by (10275 - 3200) = 7075 Crores

10. Borrowing by the way of Cash Credit when compared with Tandon Committee - Method-II

a. 4200
b. 4600
c. 5000
d. 5400

Ans - a

Borrowing by the way of Cash Credit = 3200
MPBF as per Tandon Committee - Method-II = 7400
So, Borrowing by the way of Cash Credit is short by (7400 - 3200) = 4200 Crores

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

 


WEBSITES

  Bank Promotion exams

  Only for Bankers

  RBI

  IIBF

  IRDA

  SEBI

  BCSBI

  CIBIL

  Banking and Insurance

  Ministry of Finance

  Excise & Customs

  Income Tax Department

  NSE

  BSE


       

Copyright @ 2017 : www.jaiibcaiibmocktest.com